Varstvo otrok in izobraževanje v času varstva

Ste kdaj pomislile, da bi varstvo otrok izkoristile za nekaj več kot le da varstvo. Zadeva je lahko zelo preprosta. Varstvo otrok potrebujete, ker preprosto v določenem terminu nimate druge rešitve za varstvo vašega otroka, kot da vašega otroka zaupate v varstvo osebi, ki ji najbolj zaupate.

In da večino staršev se odloči in varstvo otrok zaupa bližnjim sorodnikom, kot so stari starši, sestre, brati in ostalo bližje sorodstvo. Spet drugi, ki nimajo te opcije varstvo otrok zaupajo svojim prijateljem in sosedom pač tistim, ki jih vaš otrok pozna. In nazadnje nekateri starši varstvo otrok zaupajo varuškam, ki so za to plačani glede na dogovorjeno urno postavko.

In v tem trenutku bi se rada posvetila prav tej zadnji izbiri. Namreč, ko najamete varuško lahko preverite njene kompetence in reference. In zakaj ne bi poleg klasičnega vprašanja ali je določena varuška odgovorna in skrbna, zakaj ne bi postavili še varuški dodatnega vprašanja kakšna so njena znanja. In neglede na to kakšen je njen razpon znanj, se lahko z varuško pogovorite, da samo varstvo nameni tudi izobraževanju otroka. Seveda v tem primeru ne moremo govoriti, da se bo vaš otrok v nekaj urah varstva naučil novega jezika.

Lahko pa govorimo o tem, da bosta tako varuška, kakor vaš otrok preživela nekaj zelo zabavnih uric in lahko govorimo o tem, da bo vaš otrok osvojil kakšno novo informacijo.

Poznam mamice, ki so podobno strategijo uporabile in imele tudi to srečo, da so varstvo otok zaupale varuški, ki se je izobraževala za vzgojiteljico, to pa pomeni, da je imela velik nabor znanj in pristopov, s katerimi je otrok v nekaj mesecih varstva spoznal različna znanja s področja športa, jezikov in splošnega znanja.

Seveda ne moremo pričakovati od vsake varuške, da bo prišla na delo opremljena z naborom znanj in pripravljenostjo izobraževanja, vsi pa se zavedamo, da je varstvo otrok zahtevno delo, toda če vam morda uspe najti takšno varuško, potem ste našli varuško, ki jo preprosto morate obdržati.