Ali ste vedeli, da lahko grelni kabli preprečijo, da bi vaši žlebovi popokali?

Prijateljica, ki živi v gorah mi je povedala, kako uživa pozimi na snegu. Opisovala je kako zasnežen gozd izgleda kot v pravljici. Čeprav imam raje morje in toplo podnebje sem ji kar malo zavidala. Rekla je, da je super, ampak da imajo kar nekaj preglavic s snegom in ledom na strehi. Prav zaradi ledu jim žlebovi zmrzujejo in pokajo. Nekajkrat so jih že zamenjali a to ni dolgoročna rešitev. Povedala sem ji, da sem pravkar prebrala članek o tem kako z enostavno rešitvijo žlebovi ostanejo nepoškodovani. Povedala sem ji, da vse kar potrebuje so:

  • Grelni kabel
  • Grelne zanke

Ni vedela kaj točno mislim, zato sem ji povedala. Razložila sem ji, da njihovi žlebovi pokajo, ker pozimi voda, ki odteka od snegu zadržuje v žlebovih. Ta zaradi nizkih temperatur zmrzne in njen volumen se posledično poveča. To pa povzroči, da žleb poči. Rešitev za to je zelo preprosta. Poleti oziroma jeseni, ko še ni snega in so žlebovi suhi, po njih namestimo grelne kable. Pripnemo jih s plastičnimi zankami in povežemo do električne omarice. Nato ročno reguliramo temperaturo in čas delovanja.

Čisto navdušena se je zahvalila za zanimive informacije, ki sem ji podala. Kasneje je svojemu možu povedala kar je izvedela in odločila sta se, da bosta poskusila. Težave z žlebovi so trajale kar nekaj časa in poskusili so že vse, da bi jih rešili. Odpravila sta se v trgovino po vse kar sta potrebovala in se lotila dela. Bila je jesen, ravno pravi čas za ta podvig.

Čez nekaj mesecev sem jo ponovno poklicala in vprašala ali so žlebovi ponovno zaledeneli. Rekla je da ne, ker sta jeseni postavila grelne kable in jih tako rešila. Povedala je, da je stopljeni led iz žlebov lepo odtekal in voda ni nikjer zaostajala. Grelni kabli so se namreč ogreli tudi do 50 stopinj Celzija in tako ogreli vodo, da ni ponovno zamrznila.